..::PengumumaN::..

Okey tak dgn layout terbaru nie?ok bg kT la..tp still dlm proses mengedit ;)

May 18, 2010

..::Vaksin H1N1 + Me ;( ::..

Hai koraG..
Thanks cuz sUdi jd follower n bace entry2 kT nie..


Hmm..
kT skrg nie ngah risaU psl sOmethinG..


Okeylah..
12 Mei 2010
pkl 11.40 pagi kT dapat rawatan Vaksin H1N1..
mak kT call suh gi amek injection tue..


Sebelum2 nie kT ada dgr la..
kaLo amek injection Vaksin H1N1
Kesan2 dia demam2 la..
then kT pn decide untuk amek sb kT ada astma..
jd ketahanan badan kuraG..


Mase nk amek suntikan tu..
Pegawai Perubatan sUh isi bOrang maklumat..


Sambil tue dia tnye sama ada kT Mengandung ke tak..
kT ckp tak tau cuz kt baru kawin 3 minggu..
Dia kata kalO mengandung xleh amek injection..


Then..
Dia kata ada alahan sabun tak..
kT ckp tak ada..



Pastu Pegawai tu suh pi kaunter injection lak..
Nurse tue kata..
Pasni maybe akan kena demam..
jadi makan panadol dua biji kalo demam..


Jadi tiba2..
lepas je nurse tu bg suntikan..
dia kata..
Pasni kalo 'Bersama' dgn suami kene pkai protection.
selama dua bulan..


kT tanye nape nurse?


dia ckp sb ubat nie baru lg..
jadi xtau ape kesan2 dia..
takut kalo mengandung nnti
baby cacat..


kT terkejut la..
nape dia xcakap awal2 td before suntik..
jadi maybe kT akan tnye pndapat suami kT dulu..


then pas kene injection..
kT call suami kT..
sUami kT terkejut gak..
dia ckp kalo ckp awal2 kan senang..


MasalahY bukan ape..
yela..kTorg baru kawin...
jadi keinginan dapat baby tu tntulah ada kan..


tapi risikO tu wat kT takut..


kT da try cari maklumat psl kesan suntikan vaksin ni..
mCm2 gak jmpe..
lagi wat kT susah hati..

KLIK SINI

Link atas tu,
Salah satu Info yg kT rase maybe koraG berminat untuk taU..
TerutamaY bagi kaUm Wanita yg da berkahwin..


Actually selepas kene suntikan 11.40 pagi Rabu tu..
dalam pukul 10 malam Rabu tu gak, kt kene period..
jadi xsure sama ada period tu kUar sb kitaran
atau sb vaksin tue..


cUz kalo diikutkan..
period kT jaraG ikut masa..
biaseY lambat dari ikut time..
lagi pun last month kene hampir dua minggu
sb period sikit2..


dan kebiasaanY kalo da kene period..
untuk period seterusY kT akan kene lambat seminggu atau lebih..
tapi kali nie..lain lak citerY...


Da la bulan lepas kene lama..
6 April hingga 19 April..
tapi sikit2..maybe sb letih n stress nk kawin kot..hihi..
xkisahlah lama sb mEmg penah kene mCm tu..
jadi xrisaU sgt..


then if dikira waktu untuk period bulan nie xlogik la kan..
sb kT kene 12 Mei nie..


entahlah..
risaU gak..tp skrg tawakal je la..


Jadi untuk kT lak..
sbg langkah berjaga2..
takut perkara tak dingini berlaku..
kT n sUami kenelah merancang guna protection
supaya dalam 2 bulan nie tak lekat..


Hmm..
kaLaula kT tau..
kT muGkin xambil suntikan tu..
tapi nk wat mCm mane..

;(


Mesti koraG pn akan wat keputusan sama mcm kT kan..

Ape koraG akan wat kalo di situasi kT?
Sama Tak?
Bagi RespOn sikit..


Thanks koraG ;)



p/s : Entry ni xda kene mengena sama ada koraG perlu atau tak perlu
untuk amek vaksin H1N1 nie..
nie juz untuk peringatan diri kT..


yang lain koraG leh wat keputusan sendiri
tanpa dipengaruhi oleh entry kT ni k.. Thanks..

3 comments:

nurul said...

apa kata akak pi tanya doktor pakar ke. apa yg patut dilakukan . sebab sekarang ni akak memang dh dpt suntikan tu kan. apa pun,harap xjadi apa2

@rE-LonG said...

Nurul:

Hmm..da try call klinik kesihatan..doraG pn still ckp bnda yg sama.. =(

baincardin said...

Jom kita tambahkan ilmu tentang 'Baby Development' Yay! ^_^